preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bratoljuba Klaića, Bizovac

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Dnevno provedem za računalom :

Korisni linkovi
 

Flag Counter

 

 

 

 

   
 
       
        
 
       
 
 

 

  

   

   

   

   

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2010.

Ukupno: 221291
Ovaj mjesec: 488
Aktivnosti u školskoj knjižnici
Noć knjige
Katarina Antolašić / datum: 28. 4. 2021. 09:07

I ove školske godine naša se škola uključila u manifestaciju Noć knjige. Tema ove godine bila je Ljekovita moć knjiga.

Školska knjižničarka Katarina Antolašić održala je u četvrtom razredu radionicu Sve sam to ja. Tijekom radionice knjižničarka je provodila art te glazboterapiju. Poseban naglasak tijekom radionice bio je na knjigama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama te Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji. Učenici su tijekom radionice bili upoznati sa životom i djelom književnika/ica, slikara/ica, izumitelja/ica koji se spominju u navedenim knjigama. Osim toga, učenici su se mogli upoznati  s različitim životnim profilima navedenih ljudi, te njihovim teškim i trnovitim putem koji ih doveo do onoga čime su se bavili tijekom svoga života.

Nakon toga, učenici su koristili pojam rekompozicija, a zatim smo se bavili glazboterapijom, poslušali pjesmu Cindy Lauper: True Colors koja  govori o prihvaćanju naših osjećaja.

Učenici su zatim proučili fotografije različitih emocija te napisali  kratku priču o tome što je  ljude s fotografija dovelo do tih emocija.

Za kraj, učenici su dobili zadatak, napraviti svoj autoportret na papirnatoj vrećici, te za vikend učiniti četiri lijepa dijela za druge i za sebe.

U ponedjeljak, na satu razrednika, svaki je učenik pročitao koja su dobra djela napravili za vikend. Nakon toga, vrećice s dobrim djelima postavili smo na školski pano.

Učenici će svaki dan imati zadatak: na papirić napisati koje je dobro djelo napravio/la taj dan te staviti papirić u svoju papirnatu vrećicu.

Kako nam je bilo toga dana, pogledajte u video uratku:

https://www.youtube.com/watch?v=IGUi8OiS7C4

Te na Facebook profilu školske knjižnice


[OPŠIRNIJE]Radionica Plavi grad, Žuti grad
Katarina Antolašić / datum: 22. 3. 2021. 10:27

Vlada Republike na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. proglasi Godinom čitanja. Upravo zato u školskoj knjižnici provode se aktivnosti kako bi se učenike potaklo na vrijednost knjige i čitanja.

23. ožujka u prvom razredu školska knjižničarka Katarina Antolašić provela je radionicu Plavi grad, Žuti grad.

Učenici su se tijekom radionice bavili bojama te tematikom svađe. Na početku radionice učenici su u svoje kućice (žute i plave) upisivali što se sve sastoji od navedenih boja. Zatim smo njihove kuće podijeliti na Žuti grad i Plavi grad. Školska je knjižničarka učenicima pročitala slikovnicu Žuti grad i Plavi grad,  autorice Ljerke Rebrović.

Slikovnica govori o dva grada kojeg je dijelio drveni most. Međutim, građani Plavog i Žutog grada primijetili su da je most dotrajao te su ga odlučiti popraviti i nanovo obojiti.

U velikoj želji da svatko oboja most svojom bojom, stanovnici dva grada su se posvađali. Njihovo se nezadovoljstvo, korak po korak, pretvorilo  u pravi mali rat bojama, sve dok se nije pomiješala priroda i podsjetila na rješenja koju su na početku predložila djeca.

Učenici su nakon slikovnice imali zadatak: bojati svoj most pomirenja.

Na kraju radionice, razgovarali smo o prijateljima, svađi i pomirenju, i to putem slikovnice Šimun ima prijatelje.

Kako nam je bilo toga dana pogledajte u fotogaleriji.

Ili na Facebook stranici naše školske knjižnice.


[OPŠIRNIJE]Frida Kahlo i njezini ljubimci
Katarina Antolašić / datum: 9. 3. 2021. 11:47

Vlada Republike na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. proglasi Godinom čitanja. Upravo zato u školskoj knjižnici provodit će se aktivnosti kako bi se učenike potaklo na vrijednost knjige i čitanja.

Učiteljica razredne nastave Valerija Čandrlić i školska knjižničarka Katarina Antolašić provele su u četvrtom razredu radionicu Frida Kahlo i njezini ljubimci. Na početku radionice učenici su bili upoznati sa životom Fride Kahlo kao i njezinim umjetničkim opusom. Osim toga, učenici su se tijekom radionice upoznali s Fridinom drugom velikom ljubavi, a to su životinje.  Sama njezina ljubav prema životinjama, koje je Frida imala u svom životu, prezentirana je u prekrasnoj slikovnici Frida Kahlo i njezini ljubimci koju je učenicima pročitala školska knjižničarka.

Nakon toga, učenici su postali pravi mali slikari, kreativci te su napravili prekrasne rukotvorine. Tema svake rukotvorine bila je Frida Kahlo i njezina umjetnost.  

Učenici su tijekom radionice bili upoznati s teškim životom Fride Kahlo. Upravo zato, na kraju radionice postavljena je fotografija sedmogodišnje Fride Kahlo, te su učenici lijepili pored fotografije poticajne i inspirirajuće poruke.

Učiteljica Valerija Čandrlić na satu likovne kulture zadala je učenicima zadatak; morali su nacrtati Fridin Portret.

Budući da Frida Kahlo dolazi iz Mexica, učiteljica Valerija zadala je učenicima zadatak da za domaću zadaću prouče meksičke običaje.

Kako nam je bilo toga dana, pogledajte u fotogaleriji.

 


[OPŠIRNIJE]Pripovijedanje u kamishibaiu
Katarina Antolašić / datum: 17. 2. 2020. 09:09

Učenici trećeg razreda sudjelovali su u školskoj knjižnici na radionici Pripovijedanje u kamishibaiu. Na početku radionice, igrali su igru Muholovka.  Knjižničarka je pročitala dijelove bajke i zagonetke o životinjama, a učenici su muholovkom lupili“ po točnoj slici. Nakon toga slijedila je bajka Crvenkapica u nešto drugačijem obliku – kamishibaiu, malom japanskom kazalištu. Nakon malog kazališta, učenici su dobili dijelove fotokopirane slikovnice Četiri godišnja doba, te su morali sami ilustrirati navedene dijelove. Nakon što su vidjeli  kako treba izgledati priča, svatko je od njih uzeo kamenčić uz pomoć kojih su morali sami stvarati zajedničku priču. Nakon svih ovih aktivnosti, svatko je od njih trebao prezentirati životinju na dva različita načina. Prva grupa učenika morala je u enciklopedijama pronaći neke činjenice o životinjama, a zatim ih prezentirati pred svojih prijateljima, a druga (grupa) učenika morala je napisati pjesmu o životinji koju je izabrala. 

​Ostale fotografije pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Međuopćinsko natjecanje LiDraNo 2020.
Katarina Antolašić / datum: 17. 2. 2020. 08:59

13. veljače 2020. učenici dramske sekcije (Matia Deak, Dunja Arambašić, Elizabeta Barišić, Lovro Buljubašić, Lara Franjić, Lucija Šarčević, Petra Sudar, Mia Pančić, Adrian Skeledžija i Dora Marojević) Osnovne škole Bratoljuba Klaić, Bizovac,  pod vodstvom mentorice Katarine Antolašić, sudjelovali su na Međuopćinskom natjecanju LiDraNo 2020. u Osnovnoj školi  Augusta HarambašićaDonji Miholjac. Sa svojim igrokazom  Maska “  koji govori o vršnjačkom nasilju, učenici su se plasirali na višu, županijsku razinu te će dana 12. ožujka sudjelovati na Županijskom natjecanju u Osnovnoj školi  Retfala “  u Osijeku.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Katarina Antolašić / datum: 31. 10. 2019. 08:53

 

Učenici 5. a razreda povodom Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog posjetili su školsku knjižnicu. Razlog njihova dolaska bio je održavanje sata Lektirni meni.

Učenici su posjetili mali restoran Kod mudre sove te im je ponuđen meni u kojem su se nalazila predjela, glavna jelo te desert u obliku knjiga. Kao predjelo ponuđena su im sljedeća jela, odnosno knjige: Bajka o ribaru i ribici, Legende o Kristu te Svašta u mojoj glavi, kao glavno jelo Trojca u Trnju, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, a kao desert Uzbuna na Zelenom vrhu, Gregov dnevnik te Charlie i tvornica čokolade.

Svatko je od učenika izabrao svoje predjelo, glavno jelo i desert, a najčešći odabir naših petaša bio je Gregov dnevnik, Charlie i tvornica čokolade te Svašta u mojoj glavi. 


[OPŠIRNIJE]Zemlja bez granica
Katarina Antolašić / datum: 24. 9. 2019. 11:53

I ove godine održan je festival Zemlja bez granica. Na festivalu su sudjelovali učenici sa svojim učiteljicama, a imali su priliku izgraditi svoj vremenski stroj, otplesati afrički ples, naučiti svirati jembe, nositi odjeću davnih vremena, žonglirati, hvatati svoje sjene, izrađivati skulpture, ući u Baltazarov laboratorij, pjevati, kuhati… Program Zemlja bez granica trajao je od 26. do 30. kolovoza, i to u Parku kulture u Osijeku. Ove godine dramska skupina (Matia Deak, Nora Brkić, Adrian Skeleđija, Lucija Šarčević i Petra Sudar) sudjelovala je u radionici Dramolet koju je pripremila školska knjižničarka Katarina Antolašić. A osim ove radionice, učenici su sudjelovali u radionici izviđača – Životni vremeplov. Kako nam je bilo toga dana, pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]POZOR! Plivamo na sceni 2019.
Katarina Antolašić / datum: 17. 9. 2019. 11:02

Dječja osječka kreativna kućica  Dokkica u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku organizirala je 8. po redu Festival petominutnih učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“.
Ove je godine Festival okupio preko 140 učenika i učenica iz 15 osnovnih škola grada i županije. Naši su učenici s predstavom Panika u Strahogradu osvojili nagradu za najbolji scenski pokret. Tijekom ljeta osvanula je snimka s festivala koju možete pogledati
OVDJE (staviti na 1:30:00)

 


[OPŠIRNIJE]Novi broj časopisa Žubor
Katarina Antolašić / datum: 27. 6. 2019. 12:50

Dragi čitatelji,

i ove smo se godine mi školske novinarke okupile te odlučile da nam tema našeg časopisa bude – sport. Kao i prethodnih godina, vrijedno smo istraživale te se trudile prikupiti što više informacija kako bi vam i ove godine učinile naš školski časopis „Žubor“ zanimljivijim. U ovom broju časopisa „Žubor“ zabilježile smo sljedeće aktivnosti: Dan kruha, Svjetski dan jabuka, Dan sjećanja na grad Vukovar, posjet volonterke Crvenog križa u četvrtom razredu…posebno smo ponosni na to što su naši učenici sudjelovali na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu te osvojili deveto mjesto. Jako sam sretna što i ove godine imam vrlo odgovornu ulogu – urednika. Tijekom rada u našem školskom časopisu, naučila sam kako se grafički oblikuje časopis te sam ove godine shvatila koliko je novinarstvo ozbiljan posao. Od malih nogu pisanje me uvijek usrećivalo. Kao najljepšu uspomenu u ovoj školskoj godini pamtit ću odlazak nas novinarki na HRT u Osijeku gdje sam shvatila što zapravo znači biti novinar; tim odlaskom odlučila sam da i sama želim postati novinarka. Časopis nije časopis bez intervjua: ove godine naš je školski list poticajnim riječima uljepšala učiteljica tjelesne kulture Ankica Slamek te je poseban naglasak stavila na temu našeg časopisa – sport. Nadam se da ćete i ove godine uživati u čitanju našeg školskog lista.

Vaša školska urednica, Paula Vučković

Novi broj časopisa Žubor pogledajte ovdje:).


[OPŠIRNIJE]Radionica "Knjige lijepe kao slika" i lektira "Pismo iz Zelengrada"
Katarina Antolašić / datum: 10. 5. 2019. 12:54

 

Učenici drugog razreda sa svojom učiteljicom Valerijom Čandrlić i školskom knjižničarkom Katarinom Antolašić napravili su radionicu Knjige lijepe kao slika, a poseban naglasak bio je na Danu planeta Zemlje. Osim što se težilo tijekom radionice osvijestiti kod učenika kako očuvati planetu Zemlju, bavili smo se slikovnicama koje govore o životinjama i cvijeću. Nakon svake pročitane slikovnice, učenici su imali određeno aktivnosti. Kada smo proučili knjigu Enciklopedija Larousse: životinje: knjiga koja se čita  (koju možete naći u našoj školskoj knjižnici), razgovarali smo o zaštićenim životinjama, a znanje o njima učenici su pokazali kroz igru "Muholovka".

Učenici gledaju slikovnicu Plesnu haljinu žutog maslačka u kamishibaiu

Nakon toga, prisjetili smo se lektire iz prvog razreda „Plesna haljina žutog maslačka“ koju smo predstavili u drugačijem obliku: ilustracije navedene slikovnice predstavili smo u kamishibaiu, malenom drvenom kazalištu koje nam dolazi iz Japana. Kada je mala kazališna predstava završena, u školskoj smo knjižnici crtali malu livadu na papiru, a nakon svega, razgovarali smo što bi se dogodilo ako bi maslačak postao izumrla vrsta. S time se suočio Kristofor u slikovnici Kristofor Grickić koju je školska knjižničarka pročitala učenicima. Na kraju smo zasadili dinje i rotkvicu koje vrlo uspješno rastu u drugom razredu. Sutradan smo se nadovezali na prethodnu tematiku u lektiri Pismo iz Zelengrada; igrali smo se, razgovarali  o slikovnici, no najzanimljiviji dio sata bio je kada su učenici predstavili svoje ilustracije lektire Pismo iz Zelengrada, i to u kamishibaiu.

Ostale fotografije pogledajte ovdje:).


[OPŠIRNIJE]Stati na kazališne daske nije mala stvar
Katarina Antolašić / datum: 26. 3. 2019. 13:22

 

Adriana, Nora, Mia i Petra

Dana 18. ožujka mi, Matia Deak, Una Farkaš, Mia Gardilo, Petra Sudar, Gloria Turalija, Adriana Kozina i Adrian Skeleđija i ja, krenuli smo u Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku na festival „Pozor! Plivamo na sceni“. Vodila nas je naša najbolja knjižničarka. Bilo je to jedno veliko i predivno iskustvo. Na Festivalu je sudjelovalo petnaest škola. Bilo je mnogo djece i njihovih mentora. U 15.00 sati počela je proba, a mi smo bili na redu tek u 17.00 sati. Na probi su nas gledali i ostali učenici. Prvi put sam se popela na pozornicu. Tresla sam se i imala malu tremu. Bili smo u trećoj grupi. Nakon probe voditelji Festivala dodijelili su nam asistente. Naša predivna asistentica zove se Ana. Jako je draga i puno nam je pomogla. Program je počeo u 18.00 sati. Dok je jedna grupa učenika glumila, ostali su bili nedaleko od Dječjeg kazališta, točnije u Dječjem vrtiću „Mak“. Tamo smo imali hranu, voće i piće. Tamo smo također mogli dovršiti šminku i frizure. Prije 20.00 sati krenuli smo nazad u Kazalište. Glumili smo strahove. Imali smo crnu šminku i raščupanu kosu. Stvarno smo bili strašni. Kada su učenici prije nas završili sa svojom predstavom, i kada nas je voditeljica prozvala, stali smo na pozornicu. U tom sam trenutku shvatila da nije lako glumiti na kazališnim daskama. Na samom je nastupu bilo puno više publike nego na probi. Dotad sam mislila da je gluma lagan posao, ali zapravo baš i nije. Nakon nekog vremena, jako sam se opustila. Tih pet minuta glume puno su mi značile i obilježile jedan bitan događaj u mom životu. Dobili smo snažan pljesak. Na kraju je slijedilo proglašenje. Dobili smo nagradu za najbolju predstavu u kategoriji „Najbolji scenski pokret“. Bili smo oduševljeni. Kao nagradu dobili smo: ručno izrađenu „Ribicu“, diplome, bilježnicu, zidni sat, privjesak udruge "Dokkica" i blok za pisanje. Bilo je to najljepše iskustvo u mom životu i voljela bih to ponoviti, ali htjela bih glumiti u dužem igrokazu. Zbog svega ovog probudila mi se velika želja za glumom.

Tekst napisala: Nora Brkić, školska novinarka

 

Dojmove s nastupa napisala je i Una Farkaš, školska novinarka

Uistinu mi se sve svidjelo. Sve je bilo savršeno, kao iz bajke. Sretna sam što sam se suočila s najvećim strahom, a to je trema od pozornice i velikog broja ljudi koji me gledaju. Upoznala sam i neke cure iz drugih škola. Sve u svemu, ovo je bilo prelijepo iskustvo.


[OPŠIRNIJE]Novinarke na HRT-u
Katarina Antolašić / datum: 20. 12. 2018. 12:39

Klara, Petra, Gloria, Una, Nora i Paula u studiju gdje se snima emisija Županijska panorama, Osijek

Ponedjeljak, kao i prošli i pretprošli i svi ostali, nije svima drag, no danas nama novinarkama iz Osnovne škole Bratoljuba Klaića, Bizovac bio je vrlo bitan i poseban. Taj smo dan naučile puno toga o novinarstvu. Prije samog odlaska u Osijek, svi smo se okupili u školi. Školsko zvono je zazvonilo te je počeo još jedan školski tjedan. Rano ujutro s našom dragom knjižničarkom, krenule smo prema kolodvoru te vlakom krenule do Osijeka. Na putu od kolodvora do HRT-a kroz glavu su nam prolazile mnoge misli, kao npr.: „Hoćemo li i mi jednog dana biti novinari, hoćemo li i mi tako raditi, što točno oni tamo rade?“. Napokon smo stigli na HRT. U društvu novinara HRT-a pojavile su se mnoge emocije: sreća, strah, zbunjenost...Prvo smo krenule vidjeti na koji način rade novinari HRT-a. Snimatelji su nam pokazali kako funkcionira kamera i mikrofon. Novinarka nam je rekla da koristi, tijekom snimanja emisije, blesimetar te nam je otkrila na koji način on funkcionira. Svi djelatnici pričali su nam o svojim iskustvima i nezgodama koje su bile vrlo smiješne i zanimljive. Tijekom svoga gostovanja na HRT-u vidjele smo razne prostorije, poput one gdje se snimaju emisije te gdje se nalaze djelatnici režije. Vidjeli smo kako je to biti novinar i shvatili da to nije ni malo lagan posao. Nakon televizije, otišli smo u susjednu zgradu gdje se nalazi HRT – radio Osijek. Vidjeli smo klavir i prostoriju gdje je Branko Mihaljević (skladatelj i radijski urednik) napisao i skladao pjesmu "Zeko i potočić". Naučili smo mnogo toga, otkrili nove i zanimljive stvari, obogatile svoje novinarsko znanje i motivirale se za bolji i uspješniji rad. Zbog ovog ćemo se iskustva više truditi u radu školskog lista "Žubor". Još jednom veliko hvala prvo našoj dragoj knjižničarki i nastavnici novinara, što nam je omogućila ovako jedno lijepo i nezaboravno iskustvo, a također hvala i djelatnicima HRT-a što su nas primili i pokazali nam kako izgleda njihov posao. Nadam se da će te i vi jednog dana imati priliku posjetiti te bolje upoznati stvari ili mjesta koja vas zanimaju i vesele. Također želim vam sretne blagdane i godinu novu.

Tekst napisala: Paula Vučković, glavna urednica školskog lista "Žubor"

Ostale fotografije pogledajte ovdje:).

 

[OPŠIRNIJE]Čitamo mi, u obitelji svi
Katarina Antolašić / datum: 1. 6. 2018. 13:11

 

Projektom „Čitamo mi, u obitelji svi“ skreće se pozornost roditeljima na važnost čitanja. Tijekom pet dana, učenici i roditelji na različite načine čitaju knjige koje su taj dan donijeli u ruksaku.  Projekt se provodi s učenicima trećih razreda tijekom drugog polugodišta. Svake srijede, učenik koji je donio naprtnjaču u školu, ima prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižnične naprtnjače. Svaki petak slučajnim odabirom naprtnjaču dobiva jedan od učenika. U knjižničnoj naprtnjači nalazi se, osim knjiga, i bilježnica u koju učenici sa svojim ukućanima upisuju doživljaje. U školskoj 2017./2018. godine u ovom su projektu sudjelovali i učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Romanom Žužić, a koordinatorica provedbe projekta bila je školska knjižničarka Katarina Antolašić. Učenici su reagirali na projekt i više nego odlično te su se veselili kada god bi bilo izvučeno njihovo ime te kada su imali priliku svojim prijateljima ispričati kako su čitali izabrane knjige sa svojim roditeljima.

Kako nam je bilo, pogledajte ovdje


[OPŠIRNIJE]"POZOR! Plivamo na sceni"
Katarina Antolašić / datum: 10. 4. 2018. 13:25

Video snimka festivala pod nazivom „POZOR! Plivamo na sceni“ osvanula je i na YouTubeu. Na festivalu su sudjelovale i učenice naše škole: Mia Gardilo, Stela Rukavina, Lucija Marincel, Lucija Bošnjak, Dora Marojević i Petra Marić sa svojom mentoricom Katarinom Antolašić koje su osvojilie nagradu za igrokaz s najljepšom ljubavnom porukom. Nastup naših glumica počinje od 01:03:00 minute. 


[OPŠIRNIJE]Nagrada za predstavu s najboljom ljubavnom pričom
Katarina Antolašić / datum: 21. 3. 2018. 13:18

 

Dora Bošnjak i Lucija Marincel

Dječja osječka kreativna kućica Dokkica u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku 19. ožujka 2018. godine organizirala je  sedmi po redu Festival petominutnih učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“,  i to povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva koji se tradicionalno održava 21. ožujka. Ove je godine Festival okupio 125 učenika i učenica iz 11 osnovnih škola grada i županije.

Učenici i mentorica prilikom primanja nagrade

Kao i svake godine, ocjenjivački žiri bio je sastavljen od glumaca Kazališta koji su  učenicima i mentorima dodijelili nagrade u posebnim kategorijama. Nagrada je ručno izrađena „Ribica“, a autorica ovogodišnjih primjeraka je voditeljica Dječje likovne akademije u Dokkici, Ena Janković.

Dora Bošnjak i Stela Rukavina

Ove godine na Festivalu su sudjelovale učenice petih i šestog razreda: Stela Rukavina, Mia Gardilo, Lucija Bošnjak, Lucija Marincel, Dora Marojević i Petra Marić sa svojom mentoricom Katarinom Antolašić te su osvojili nagradu za predstavu s najboljom ljubavnom pričom. Na ovom nam se festivalu pridružio kao tehničar naš novinar Janoš Karakaš.

Naše male velike glumice

Igrokaz Donji grad govori o stanovnicima Donjeg grada koji su živjeli sretno i veselo. No jednog dana, onaj zbog kojeg su živjeli mirno i spokojno, odjednom se nesretno zaljubio. Gradonačelnik je ozbiljan! On je tužan! Mora da je obolio od nekoga virusa! Svi su šaputali. Činio je sve ne bi li prebolio svoju ljubav, no kada shvati da vrijeme može učiniti svoje, dogodile su se velike promjene…

Reportažu o ovom događaju možete vidjeti na STV-u:

Ostale fotografije pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Bookmark project
Katarina Antolašić / datum: 17. 1. 2018. 11:37

Drugu godinu zaredom naša se škola uključila u međunarodni projekt pod nazivom Bookmark Exchange Projekt – Međunarodni projekt razmjene straničnika.  Riječ je o projektu koji svake godine u mjesecu školskih knjižnica organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL), a cilj je razmjena straničnika između dviju škola. Svake godine koordinatorica projekta Breege O’Brien nastoji povezati dvije ili više škola kako bi učenici upoznali kulture i običaje iz cijeloga svijeta. Prošle je godine školska knjižničarka ostvarila suradnju s učiteljicom četvrtog razreda Valerijom Čandrlić i tadašnjim četvrtim razredom, a ove godine ovom se projektu odazvao drugi razred sa svojim učiteljicama Ivanom Oremuš te Tihanom Kujek. Na početku ovog projekta školska je knjižničarka Katarina Antolašić predstavila USA, Washington D.C. te njihove  glavne i najzanimljivije znamenitosti, nakon čega su učenici sudjelovali u kvizu gdje su pokazali svoje odlično znanje o USA-u. Nekoliko dana kasnije, učenici su posjetili školsku knjižnicu, gdje im je školska knjižničarka pročitala vrlo poznatu slikovnicu autora Williama Joycea, Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea, koji također dolazi iz USA-a, nakon čega su svi zajedno pogledali 15-minutni animirani film nastao po istoimenoj slikovnici.

Straničnici koje su učenici napravili s učiteljicama Ivanom Oremuš i

Tihanom Kujek

Budući da slikovnica, osim o ljubavi prema knjizi, govori o tome koliko pisanje dnevnika može imati lijep učinak na čovjeka, svaki je učenik u školskoj knjižnici našao svoj kutak i počeo u svoju malu bilježnicu bilježiti sve ono što je taj dan doživio. U sklopu ovog projekta, nekoliko dana prije božićnih i novogodišnjih praznika, posjetili smo American Corner u Osijeku gdje su nas vrlo srdačno dočekale knjižničarke. Posebno zanimljivo bilo je što nam je Fulbright stipendistica Rebecca Dearlove, koja inače dolazi iz Texasa, na vrlo zanimljiv i djeci prilagodljiv način predstavila znamenitosti svoje države te glavni grad Austin. Kao šećer na kraju, učenici su u drugoj prostoriji, točnije u Odjelu za rad s djecom i mlade, imali priliku vidjeti kako upravljati jednim robotom te kako nacrtati božićne čestitke 3D olovkom.

Straničnici koje su naši učenici dobili od svojih prijatelja iz Washington D.C.-a

Naše smo radove, uoči Božića, predstavili na panou naše škole. No najbitniji dio projekta svakako su straničnici koje su učiteljice Ivana Oremuš te Tihana Kujek nacrtale s našim učenicama. Straničnici su predstavljali dio hrvatske zastave te dio grba Općine Bizovac. Nakon nekoliko dana, poslali smo radove u Washington D.C, točnije u Washington International School, a samo tri dana kasnije, nakon dugog puta, njihovi su straničnici doputovali  nama u Bizovac.

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

 


[OPŠIRNIJE]Prvašići u školskoj knjižnici
Katarina Antolašić / datum: 29. 10. 2017. 12:34

Prvašići slušaju priču Mama Mu u knjižnici

Tijekom programa Informacijska pismenost i poticanje čitanja, koji se u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige provodi u školskoj knjižnici, našu su školsku knjižnicu posjetili prvašići s njihovom učiteljicom Valerijom Čandrlić. Na početku sata školska knjižničarka upoznala je učenike s knjižnom građom, prostorom knjižnice, načinom posudbe te pravilima ponašanja u knjižnici. Nakon što su učenici uspješno usvojili znanje, uz pomoć ilustriranog djela slikovnice Mama Mu u knjižnici, sami su stvorili priču te su nakon toga imali priliku saznati poznaju li zaista krave slova te znaju li čitati knjigu tako da su pročitali navedenu slikovnicu. Na kraju sata učenici su dobili straničnike koje su samo za njih napravile mlade knjižničarke, a kao šećer na kraju, postali su pravi i najmlađi članovi naše školske knjižnice: dobili su nove iskaznicesmiley.

Kako nam je bilo toga dana pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Jedan dan u Dokkici
Katarina Antolašić / datum: 20. 12. 2016. 11:30

Dana 12. prosinca 2016. godine učenice trećeg i četvrtog razreda (Tena, Sara, Ela, Petra, Larisa, Luna, Nika i Stela) uputile su se sa školskom knjižničarkom - Katarinom Antolašić u udrugu Dokkica koja se nalazi u Osijeku. Naime, prije samo mjesec dana dobili smo e-mail u kojem smo mogle vidjeti različite aktivnosti koje se, u sklopu programa “Naš dan u Dokkici”, održavaju tijekom ove školske godine. Budući da u našoj školi postoje pravi mali pisci, mi smo se odlučili za radionicu Izrada slikovnica “Slikam i pričam”  koju je kroz dva školska sata na vrlo zanimljiv način vodila Manuela Polak, studentica knjižničarstva. Na ovu se radionicu odazvalo njih osam te smo svi zajedno jedno jutro krenuli vlakom u Osijek. Kada smo došli u Dokkicu, odmah smo se izgubili u svijetu mašte, vila, kraljica, kraljeva…Taj su dan učenice uz pomoć kartica na kojemu su bili naslikani likovi iz bajki sami napisali slikovnicu, i to ne običnu slikovnicu već taktilnu. Kući smo se vratili puni novih ideja, većinu vremena listajući našu novu slikovnicu koju smo izložili u školskoj knjižnici.

 

Dojmove naših pisaca možete pročitati ovdje:

U ponedjeljak 12. prosinca 2016. godine krenuli smo vlakom do Osijeka, a u udrugu Dokkica stigli smo oko jedanaest sati. Tamo smo radili slikovnicu koju smo napravili od raznih predmeta kao što su dugmad, vata, salvete te vuna. Slikovnice smo radili mi učenice trećeg te četvrtog razreda. Kući smo se vratile u 14:30 sati.

Sara Sršić, 3. razred

U Dokkici je baš bilo zabavno. Tamo smo izrađivale slikovnice. Sara i ja napravile smo slikovnicu Kraljica s čarobnim kompasom. Svima je bilo lijepo. Radili smo taktilnu slikovnicu na kojoj smo lijepili razne predmete (vunu, salvetu, vatu…).

Tena Trac, 3. razred

Kada smo došle u Dokkicu, prvo što sam primijetila je jedna velika šarena prostorija u kojoj smo se upoznale s vrlo dragim gospođama. Jedna od njih nam je nešto ispričala nakon čega smo počele raditi slikovnicu. Bilo je jako zabavno. Šteta što je moralo završiti tako brzo. Nakon toga povratak kući. A ja? U slučaju da se pitate, ja sam se osjećala sretno.

Petra Sudar, 3. razred

Bilo je vrlo zabavno raditi taktilnu slikovnicu. Podijelile smo se u parove te dobile kartice na kojima su bile naslikani dvorci te različiti likovi iz bajki. Na temelju tih kartica morale smo napisati priče koje su bile vrlo zanimljive i maštovite. Vrlo smo ponosne na svoj uradak. Nadam se da ćemo se opet vratiti u Dokkicu.

Larisa Žužić, 4. razred

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju