preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bratoljuba Klaića, Bizovac

Login
Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Anketa
Dnevno provedem za računalom :





Korisni linkovi
 

Flag Counter

 

 

 

  

   
 
       
       
 
 
        
        
        
 
      

 

   

      

 

    

 

   

     

     

     

   

    

 

    
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2010.

Ukupno: 297183
Ovaj mjesec: 7172
Ovaj tjedan: 293
 

 

Facebook stranica školske knjižnice

MREŽNI KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE:

Sportske radosnice

Klikni na ikonu

Školska knjižnica

Područne škole

    Područna škola Brođanci

    Područna škola Samatovci

   Područna škola Habjanovci

   Područna škola Cret Bizovački

 

 

   

   

 
   
 
   
 
  
 
 
Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike
Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

     Bizovački divan

 

 

 

 

Naše vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježili smo 29. rujna - Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane
Autor: Katarina Antolašić, 7. 10. 2024.

Gubitak hrane i otpad hrane postale su globalno važne teme. Stručnjaci i kreatori politika slažu se da gubitak hrane uzrokuje značajne ekonomske, ekološke i društvene štete. Koliko je problem velik?

  1. Svake se godine baci hrana u vrijednosti od preko 1 trilijuna dolara
  2. Ekvivalent od 1 milijardu obroka jestive hrane baci se svaki dan u kućanstvima širom svijeta (Izvještaj UNEP-a o otpadu hrane 2024.).

Kako bi se podigla svijest o ovom problemu, UN je proglasio 29. rujna "Međunarodnim danom svijesti o gubitku i otpadu hrane".

Cilj12.3 Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a "poziva na prepolovljenje globalnog otpada hrane po stanovniku na maloprodajnoj i potrošačkoj razini te smanjenje gubitaka hrane duž proizvodnih i opskrbnih lanaca (uključujući gubitke nakon žetve) do 2030. godine".

 

 

(Tekst i grafike preuzete s https://www.foodeducators.eu/hr/)

 

Kako bi i kod naših učenika podigli svijest o štetnim posljedicama i utjecajima bacanja i gubitka hrane, proveli smo radionice u 4. i 5. razredima na temu Smanjenje gubitka i otpada hrane. Učenici su naučili kako prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje otpada hrane, definirati i razlikovati pojmove "gubitak hrane" i "otpad hrane". Razmislili su koje zakone i programe bi država trebala donijeti kako bi se problemu pristupilo na nacionalnoj razini. Nakon ove radionice, učenici bolje razumiju ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitka i otpada hrane. Svoje znanje o čuvanju prehrambenih proizvoda i posljedicama bacanja hrane provjerili su sudjelovanjem u kvizu a nakon toga su razvili i predstavili planove za smanjenje otpada hrane u svojim domovima i donijeli odluke kojih se već danas mogu početi pridržavati kako bi bacali što manje hrane.

 

Psihologinja Zvončica Kučanda

 

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

 

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju