« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Zdrava prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola te određenih oblika raka. Osim što omogućuje normalno funkcioniranje tijela i zadovoljava osnovne fiziološke potrebe, zdrava prehrana značajno smanjuje rizik od bolesti, i kratkoročno i dugoročno. Svaka skupina hrane ima specifičnu ulogu u osiguravanju esencijalnih hranjivih tvari za naše tijelo. Djetinjstvo je ključno razdoblje za upoznavanje djece s novim zdravim namirnicama i razvoj pozitivnih prehrambenih navika. Navike su ponašanja koja se stječu ponavljanjem, a dom i škola su mjesta gdje djeca najviše usvajaju ta ponašanja.
(Tekst i grafike preuzete s https://www.foodeducators.eu/hr/)
Kako bi i naši učenici razumjeli važnost zdrave prehrane, psihologinja je provela radionice u drugom, trećem i petom razredu na temu Što znači zdravo jesti? u sklopu Foodeducators projekta. Učenici su naučili zašto je bitno jesti raznoliku hranu, koliko često to treba činiti i koje su koristi za zdravlje. Ova radionica imala je za cilj objasniti važnost konzumacije hrane iz različitih prehrambenih skupina kako bi tijelo dobilo sve potrebne hranjive tvari za održavanje snage, energije i vitalnosti. Nakon ove radionice, učenici bolje razumiju da svaka skupina hrane nudi različite hranjive tvari i korisne sastojke, poput vlakana, te zašto je važno jesti raznoliku hranu. Učenici drugog i trećeg razreda crtali su tijekom radionice zdrave obroke koje vole jesti dok su učenici petog razreda u skupinama osmislili zdravi jelovnik za cijeli tjedan čime su potaknuli druge na zdravu prehranu.
učenici drugog razreda
Nakon što smo obilježili Dane kruha 13. listopada, u tjednu od 14. do 18. listopada obilježili smo i Tjedan školskog doručka kuhanim obrocima u našoj školi koje svježe pripremaju naše kuharice kao i Dan jabuka koji se obilježava 20. listopada. Učenici i njihovi roditelji te učiteljice su umijesili, pravili i pekli pite i štrudle od jabuka kojima su se potom svi i zasladili.
Psihologinja Zvončica Kučanda
Učiteljica 2. razreda Romana Žužić
Učiteljica 3. razreda Branka Kranjčević
Razrednica 5. a Klara Vuković
Ostale fotografije pogledajte ovdje.