2024-10-07 13:01:47

Obilježili smo 29. rujna - Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Gubitak hrane i otpad hrane postale su globalno važne teme. Stručnjaci i kreatori politika slažu se da gubitak hrane uzrokuje značajne ekonomske, ekološke i društvene štete. Koliko je problem velik?

  1. Svake se godine baci hrana u vrijednosti od preko 1 trilijuna dolara
  2. Ekvivalent od 1 milijardu obroka jestive hrane baci se svaki dan u kućanstvima širom svijeta (Izvještaj UNEP-a o otpadu hrane 2024.).

Kako bi se podigla svijest o ovom problemu, UN je proglasio 29. rujna "Međunarodnim danom svijesti o gubitku i otpadu hrane".

Cilj12.3 Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a "poziva na prepolovljenje globalnog otpada hrane po stanovniku na maloprodajnoj i potrošačkoj razini te smanjenje gubitaka hrane duž proizvodnih i opskrbnih lanaca (uključujući gubitke nakon žetve) do 2030. godine".

 

 

(Tekst i grafike preuzete s https://www.foodeducators.eu/hr/)

 

Kako bi i kod naših učenika podigli svijest o štetnim posljedicama i utjecajima bacanja i gubitka hrane, proveli smo radionice u 4. i 5. razredima na temu Smanjenje gubitka i otpada hrane. Učenici su naučili kako prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje otpada hrane, definirati i razlikovati pojmove "gubitak hrane" i "otpad hrane". Razmislili su koje zakone i programe bi država trebala donijeti kako bi se problemu pristupilo na nacionalnoj razini. Nakon ove radionice, učenici bolje razumiju ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitka i otpada hrane. Svoje znanje o čuvanju prehrambenih proizvoda i posljedicama bacanja hrane provjerili su sudjelovanjem u kvizu a nakon toga su razvili i predstavili planove za smanjenje otpada hrane u svojim domovima i donijeli odluke kojih se već danas mogu početi pridržavati kako bi bacali što manje hrane.

 

Psihologinja Zvončica Kučanda

 

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

 

 


Osnovna škola Bratoljuba Klaića Bizovac